4 vinkkiä energiatehokkuuteen
16.11.2022
Sähkömarkkinoiden jatkuva muutos luo painetta kotitalouksien sähkönkulutukseen. Omaan sähkönkulutukseen voi vaikuttaa monilla pienillä ja isommillakin teoilla. Vanhan sanonnan mukaan pienistä puroista syntyy suuri joki, tässä tapauksessa pienistä säästöistä merkittävä ero sähkölaskuun.
Otimme yhteyttä yhteistyökumppanimme Lumme Energiaan ja kysyimme lisää liiketoimintajohtaja Mika Aholalta:
Miten tämän hetken tilanteeseen sähkömarkkinoilla ollaan päädytty?
“Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, Euroopan katkenneet kaasutoimitukset ja vuosia sitten tehdyt energiapoliittiset linjaukset ovat yksi esimerkki syistä, jotka ovat johtaneet tämänhetkiseen tilanteeseen.” Mika summaa.
Ennen energiakriisin puhkeamista määräaikaisten sähkösopimusten solmijat elävät vielä suhteellisen normaalisti, kun uusien sähkösopimusten kanssa painivat joutuvat valvomaan sähkön pörssihintaa välttääkseen pahimmillaan moninkertaiset sähkölaskut viime vuoteen verrattuna.
On tärkeää, että jokainen kiinnittäisi sähkön käyttöön huomiota - myös ne jotka ovat ehtineet kiinnittämään sähkönhinnan määräaikaisella sähkösopimuksella ennen energiahintojen nousua.
Tee näin:
☝🏻 Kun pörssisähkössä on edullisia tuntihintoja, se tarkoittaa että tuotantoa enemmän kuin kysyntää. Hyödynnä erityisesti näitä ajankohtia ja ajoita sähkönkäyttö sinne. Näin voidaan välttää mahdollisia sähkökatkoja ja resurssipulaa. Tällä on myös pidemmällä tähtäimellä hintatasoa laskeva vaikutus, joista hyötyy meistä jokainen.
Tässä neljä kodin arkista asiaa joihin kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli seuraavan sähkölaskun hinta huolettaa.
1. Kiinnitä huomiota kodin lämmitykseen
Älä peitä kodin pattereita huonekaluilla tai verhoilla – peitossa oleva termostaatti ei tunnista huoneen lämpötilaa ja saattaa näin säätää lämpötilan virheellisesti.
Ikkunoiden peittämistä talvella sen sijaan kannattaa kokeilla, niiden kautta kuluu peräti 20 prosenttia talon lämmöstä. Sälekaihtimien sulkeminen ja verholla ikkunan peittäminen vähentää hukkalämpöä yhtä paljon kuin ylimääräinen ikkunalasi.
Olemme mukana valtionhallinnon yhteisessä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa, jonka tavoitteena on tarjota konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja säästää energiaa koko yhteiskunnan tasolla vallitsevassa energiakriisissä. Lue lisää konkreettisista toimistamme täältä.
2. Viisasta vedenkäyttöä
Kodin käyttöveden lämmitys kuluttaa huomattavan paljon energiaa, mitä ei välttämättä arjessa osaa edes ajatella. Pitkät, lämpimät suihkut, veden turha juoksuttaminen ja pesukoneiden jatkuva käyttö on kuin heittäisi kolikoita ilmaan. Tiesitkö, että kodin energiasta noin 20 prosenttia valuu viemäristä alas?
Osana Astetta alemmas -säästötalkoita olemme supistaneet talosaunojen ja pesuloiden varausaikoja sähkönkäytön huipputunneilta. Varausaikojen muutoksien osalta olemme kuitenkin pyrkineet siihen, että ne eivät rajoita yhteistilojen käyttömahdollisuuksia liikaa.
Tee näin:
☝🏻 Lyhennä suihkussa vietettyä aikaa ja sulje suihku pesun ajaksi. Tarvitseeko esimerkiksi veden juosta sillä aikaa kun saippuoit hiuksiasi?
☝🏻 Pese mahdollisimman täysiä koneellisia niin pyykkiä kuin astioitakin pestessäsi. Tiputa pesuohjelman lämpötilaa mikäli mahdollista, pesemällä pyykit 60 asteen sijasta 40 asteessa pesukerran sähkönkulutus puolittuu! Hyödynnä myös pikaohjelmia ja eco-ohjelmia säästääksesi sähkönkulutuksessa. Kahden saunavuoron sijaan on suotavaa nauttia löylyistä lämmityskauden aikana korkeintaan kerran viikossa.
3. Kodinkoneet ovat energiasyöppöjä
Kodeistamme löytyy enenevissä määrin erilaisia elektroniikkalaitteita; televisioita, kaiuttimia ja tietokoneita lisälaitteineen. Helppo ja nopea keino säästää energiaa on katkaista kodin laitteista valmiusvirtatila kun niitä ei käytetä. Vaikka energiankulutus valmiusvirtatilassa on suhteellisen pientä, kertyy pitkällä aikavälillä usean laitteen jatkuvasta päällä olosta turha summa sähkölaskuun.
Tee näin:
☝🏻 Hanki virtakytkimellä varustettu jatkojohto, jolla saat virrat pois useasta laitteesta kerralla. Esimerkiksi latureiden ja tietokoneen on turha olla jatkuvassa valmiustilassa, suljetusta televisiosta puhumattakaan.
4. Valot pois päältä, kun niitä ei käytetä
Vaikka valaistuksen osuus kodin sähkönkulutuksesta onkin pienentynyt merkittävästi hehkulamppujen vaihduttua erilaisiin energiaa säästäviin vaihtoehtoihin, kannattaa kodin valaistukseen kiinnittää huomiota mikäli sähkönkulutus huolettaa.
Tee näin:
☝🏻 Helpoin vinkki on sulkea valot niistä huoneista joissa et oleskele. Kiinnitä huomiota kodin valaisemiseen – voisiko koko huonetta valaisevan kattolampun korvata pienemmällä työvalolla tai vaikka spottivalolla?
☝🏻 Mikäli kodistasi löytyy vielä hehkulamppuja tai halogeenilamppuja, päivitä ne energiaa säästäviin led-valoihin. Vaikka led-lampun ostohinta on kalliimpi, säästät paitsi sähkönkulutuksessa mutta myös käyttöiässä – sama led-lamppu valaisee jopa 10-20 vuotta! Energiaa säästävät lamput tuottavat paitsi enemmän valoa, mutta kuluttavat myös 75 % vähemmän energiaa kuin edeltäjänsä.
Riittääkö sähkö ensi talvena?
Lumme Energian Mika Ahola kertoo, että sähkömarkkinoiden tilanteen ollessa tällainen kuin se nyt on, miettivät monet kotitaloudet miettimään hullunkuriselta kuulostavia asioita:
“Riittääkö meillä sähkö ensi talvena? Millaisia uusia energiatuotannon keinoja Suomessa rakennetaan? Vaikuttaako oma sähkönkäyttöni sähkön hintaan pitkällä tähtäimellä?”
Lohdullista kuitenkin on, että syksyn kuukausien aikana Suomessa on onnistuttu säästämään sähköä jo 5-10% suhteessa edellisten vuosien vastaavaan aikaan, mikä on erittäin hyvä signaali tähän tilanteeseen. Esimerkiksi Energiateollisuus ry:n kuukausitilastosta ilmeni, että sähkönkäyttö oli tippunut lokakuussa kaikki sähkönkäyttäjät huomioiden yhteensä 11% viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Tähän ei voida kuitenkaan yksinään tuudittautua, sillä epävarmuuksia on edelleen. Parasta mitä voimme sähkön käyttäjinä energiapulan kohdatessa tehdä, on jokaisen osallistuminen joustoon erityisesti talven kylmimpinä päivinä, Mika päättää.
Tee näin:
☝🏻 Käännä kylpyhuoneen lattialämmitys pienemmälle ja säästät sähkölaskussa
☝🏻 Käytä portaita aina kuin mahdollista – hissi on suuri energiasyöppö! Samalla sydän kiittää.
☝🏻 Lisää sähkönsäästövinkkejä löydät kootusti Astetta alemmas-kampanjan Säästövinkit-sivulta
Psst! Tulemme jakamaan asukkaillemme pitkin lämmityskautta vinkkejä energiankulutuksen minimoimiseksi arjessa sekä juhlassa. Pidäthän siis silmällä blogiamme ja sähköpostiasi. Instagramista löydät meidät nimellä@juliliving.fi!