Me olemme Juli Living
Kierrätys-blogi kuva 1

Ympäristön huomioiminen alkaa kotoa: Asukkaan kierrätysohjeet

16.10.2024

 

Kierrätyksen haasteet ja roskaisuus ovat ikäviä, mutta harmillisen yleisiä ongelmia useissa taloyhtiöissä. Roskaisuus vähentää kaikkien asumisviihtyvyyttä, ja sen takia on tärkeää, että kaikki taloyhtiön asukkaat lajittelisivat jätteensä asianmukaisesti. Julin toiminnan yksi tärkeimmistä kulmakivistä on ympäristöystävällisyys, ja siksi meille on ollut tärkeää tarjota asukkaille kattavat lajittelumahdollisuudet jokaisessa kohteessamme. Kohteiltamme löytyy keräysastiat seka/kuivajätteelle, biojätteelle, muoville, kartongille, metallille, lasille ja paperille. Tutustutaan seuraavaksi kuhunkin jätelajiin yksityiskohtaisemmin, jotta myös sinulla olisi tarvittava tietämys arjessa syntyvien jätteiden kierrätyksestä ja voit olla mukana pienentämässä jätteistä aiheutuvaa ympäristökuormaa.

 

Sekajäte

On hyvä ymmärtää, että kierrätettävistä jätteistä pitäisi syntyä ylivoimaisesti vähiten sekajätettä. Sekajätettä ovat tupakantumpit, nuuska- ja nikotiinituotteet, vaipat ja hygieniatuotteet, rikkinäiset lasi/keramiikka-astiat, kissanhiekka, rikkinäiset alusvaatteet ja asusteet, ilmapallot, värikäs lahjapaperi ja esim. hajonneet lelut. Jostain syystä sekajätteeseen päätyy usein paljon sellaista jätettä, joka ei sinne kuulu ja sen takia ne myös täyttyvät usein muita jäteastioita nopeammin, mikä johtaa toisinaan jäteastian liialliseen täyttymiseen ja pursuamiseen. Paras tapa ehkäistä tätä on siis lajitella jätteet huolellisesti oikeisiin astioihin!

 

Kierrätysohje sekajäte
Kierrätysohje sekajäte

 

Biojäte

Biojätteeseen kuuluu kaikki maatuva jäte, kuten servetit, nenäliinat, talouspaperit, suodatinpussit, ruuantähteet, kananmunankuoret sekä pienet määrät multaa esimerkiksi huonekasveista. Biojäte jalostetaan uusiokäyttöön esimerkiksi biopolttoaineeksi liikenteen käyttöön.

 

Kierrätysohje biojäte
Kierrätysohje biojäte

 

Muovi

Muovinkeräykseen kuuluu kaikki elintarvike- ja pesuainepakkaukset. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että muoviset lelut, kumi, pulkat ja lapiot ovat sekajätettä. Myös muovijäte käytetään uudelleen ja siitä saadaan tehtyä esimerkiksi uusia käyttötavaroita, kasseja, kukkaruukkuja, saksien kahvoja ja paljon muuta tarpeellista.

 

Kierrätysohje muovi
Kierrätysohje muovi

 

Kartonki

Kartonkiin kuuluu maito-, kerma- ja mehupurkit, kartonkiset jugurtti- ja rahkapakkaukset, pahvilaatikot ja muut pahvi/kartonkipintaiset materiaalit. Kierrätetty kartonki paalataan lajittelulaitoksella, jonka jälkeen se kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaalle. Saatavasta kartonkikuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi wc- ja talouspapereiden hylsyjä.

 

Kierrätysohje kartonki
Kierrätysohje kartonki

 

Lasi

Lasinkeräykseen kuuluu laittaa ainoastaan elintarvikepakkausten ja pullojen lasia. Jos esimerkiksi juomalasi tai peili hajoaa, ne eivät kuulu lasinkeräykseen vaan sekajätteeseen. Muista kuitenkin tässä tapauksessa pakata rikkoutunut lasi/peili hyvin, jotta se ei aiheuta vahinkoa.

 

Kierrätysohje lasi
Kierrätysohje lasi

 

Metalli

Metallinkeräykseen kuuluu kaikki metalliset purkit ja paketit, folio, lasipurkkien metallikannet, pussinsulkijat ja tuikkujen alumiiniset kipot. Myös erilaiset pienmetallit, kuten ruuvit, naulat ja rautalangan pätkät kuuluvat metallinkeräykseen. Huomioi, etteivät paristot kuulu metalliin, vaan erilliseen paristokeräykseen navat teipattuna.

 

Kierrätysohje metalli
Kierrätysohje metalli

 

Paperi

Paperinkeräykseen kuuluu mainokset, kirjekuoret, piirustuspaperi sekä lehdet. Huomioithan, ettei paperinkeräykseen saa laittaa esimerkiksi lahjapaperia, vaan se kuuluu sekajätteeseen. Myös keräyspaperi uusiokäytetään ja siitä valmistetaan esimerkiksi sanomalehtipaperia.

 

Kierrätysohje paperi
Kierrätysohje paperi

 

Sähkölaitteiden, akkujen ja latureiden kierrätys

Sähkölaitteet, akut ja laturit eivät kuulu taloyhtiön jätepisteelle, vaan erilliseen keräykseen. Googleta ”SER keräys + paikkakuntasi”, niin löydät tarkemmat tiedot lähimmästä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteestä.

 

Isojen tavaroiden ja huonekalujen kierrätys

Muistathan myös, ettei esimerkiksi rikkinäiset huonekalut tai kodinkoneet kuulu taloyhtiön sekajätteeseen, vaan ne tulee toimittaa oman paikkakunnan hyötyjäteasemalle. Puolestaan ehjät huonekalut ja vaatteet tulee kierrättää eteenpäin esimerkiksi paikallisen kierrätyskeskuksen tai hyväntekeväisyyskirpputorin kautta.

 

Vaikutetaan yhdessä ympäristöön!

Jos huomaat, että jätepisteen yksi astia on täynnä, älä survo sinne lisää tavaraa, vaan käytä tyhjempää astiaa. Mikäli jokin astia on täynnä ja tyhjempää ei ole saatavilla, ilmoita asiasta huollolle ja isännöitsijälle Oma Julin kautta. Usein täynnä olevat astiat ovat sekajäteastioita, joihin ei oikeasti pitäisi kertyä paljoa jätettä, kunhan asukkaat lajittelevat jätteensä asianmukaisesti. On myös tärkeä ymmärtää, että sekajätettä vähentämällä vaikutetaan suuresti niin uusiokäytettävien materiaalien hyödyntämiseen kuin ilmastoonkin: kun poltettavaa sekajätettä kertyy vähemmän, ilmasto kiittää.

 

Kiitos, kun lajittelet ahkerasti ja välität yhteisestä ympäristöstämme! <3

 

Lue lisää Julin ympäristöystävällisyydestä täältä!
Kierrätys-blogi kuva 2
  • Vuokra-asunnot
  • Miksi Juli
  • Ympäristö edellä
  • Me olemme Juli Living
  • Usein kysyttyä
  • Oma Juli
  • Ota yhteyttä
  • In English
  • Juliliving.dk
  • Rekisteriseloste
  • Tietoja verkkokaupasta
  • Evästeet
  • Vuokra-asunnot Espoo
  • Vuokra-asunnot Helsinki
  • Vuokra-asunnot Tampere
  • Vuokra-asunnot Turku
  • Vuokra-asunnot Vantaa