Me olemme Juli Living
Juli-blogi-04.07.2023-kuva1

Yksiön sisustus - lue vinkit toimivaan lopputulokseen

4.7.2023

 

Oletko muuttamassa uuteen kotiin, mutta asunnon koko ja sisustaminen aiheuttavat sinulle päänvaivaa? Yksiöön muuttaessa sisustuksen huolellinen suunnittelu on keskeisessä roolissa, jotta lopputuloksesta saadaan mahdollisimman onnistunut. Haastattelimme sisustuksen ja stailauksen ammattilaista Pia Uhlbäckiä ja listasimme ylös vinkkejämme siitä, miten saat tehtyä pienemmästäkin kodista viihtyisän ja käytettyä kaikki neliöt tehokkaasti.

 

Vinkkejä tilankäytön optimointiin:

 

1. Hyvin suunnitellut säilytysratkaisut

Yksiötä sisustaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota säilytysratkaisuihin. Asunnosta on hyvä hyödyntää kaikki ylimääräinen tila ja ottaa esimerkiksi sängyn ja lipaston alla sekä kaappien päällä oleva tila säilytyskäyttöön. Sängyn alle voi hankkia esimerkiksi suurempia säilytyslaatikoita, jotka eivät häiritse sinua päivisin, mutta tuovat paljon lisää säilytystilaa.

2. Lattiatilan vapauttaminen

Jotta asunnosta saa suuremman tuntuisen, lattia on hyvä yrittää pitää mahdollisimman tyhjänä. Tavarat kannattaa sijoittaa kaappeihin ja säilytyksessä voi myös hyödyntää seiniä. Pia kertoo seinien hyödyntämisestä seuraavaa: ”Mieti voisiko seinätilaa hyödyntää ja käyttää erilaisia hyllykköjä tai kaappeja tavaroiden säilytykseen. Seinään tai hyllykköön kiinnitettävät valaisimet ovat myös käteviä, mikäli lattiatilasta on pulaa.”

3. Tilan jakaminen kalusteilla

Jos olet muuttamassa yksiöön ja haluat erotella huonetta, yksi tehokas tapa siihen on jakaa huone kalusteilla. Tehokkaina tilanjakajina toimivat esimerkiksi sohva tai hylly. Huomioithan kuitenkin asunnon pohjan: Kaikkiin asuntoihin tilan jakaminen ei välttämättä sovi, ja se voi saada asunnon tuntumaan entistä pienemmältä. Mieti siis tarkkaan, tuoko mahdollinen tilanjako asuntoon lisäarvoa vai tekeekö se asunnosta ahtaan tai sekavan tuntuisen.

 

Juli-blogi-04.07.2023-kuva3

 

Vinkkejä kalusteiden valintaan:

Yksiön sisustuksessa ehdottomasti tärkein huomioitava seikka on valita asuntoon sopivat kalusteet, summaa Pia. Huonekalut vaikuttavat suuresti yleisilmeen viihtyisyyteen ja siihen, että asunnossa on tarpeeksi avaraa. Alla muutama spesifimpi vinkki siihen, millaisia kalusteita kannattaa valita:

4. Monikäyttöiset kalusteet

Kun muutat yksiöön, sinun kannattaa yrittää tehdä siitä mahdollisimman käytännöllinen itsellesi eikä suunnitella asuntoa vieraiden mukaan. Joskus asuntoon ei mahdu kaikkia mahdollisia kalusteita, ja silloin kannattaakin käyttää luovuutta uusia käyttötarkoituksia etsiessä. Pia tuo esiin useita esimerkkejä monikäyttöisistä kalusteista:

”Laadukas sohvasänky toimii sänkynä ja tarvittaessa saat siitä sohvan ja istumatilaa vieraille. Jatkettava ruokapöytä tai klaffipöytä on loistava kaluste, kun pöydän ympärille on kerääntymässä isompi ystäväporukka. Mieti myös voisiko ruokapöytä toimia työpöytänä vai tarvitsetko erillisen työpöydän. Joskus riittää pieni liikuteltava sivupöytä läppärille tai jos tarvitaan erillinen työpiste, suosittelen esimerkiksi seinään kiinnitettävää kapeaa työtasoa, jonka yläpuolella on hyllykkö. Hyllykössä säilyvät mapit ja kirjat järjestyksessä. Samalla se toimii sisustuselementtinä, kun asettelet hyllyyn kauniita esineitä, maljakoita tai vaikkapa viherkasveja.”.

5. Suosi yksinkertaisia kalusteita

Yksiötä sisustaessa kannattaa myös suosia suhteellisen simppeleitä ja kevyen näköisiä kalusteita. Tähän liittyen Pia korostaakin, että yleisesti vaaleansävyiset kalusteet tuovat tilan tuntua. Suuret ja tummat kalusteet keräävät huomion itseensä ja voivat saada tilan tuntumaan pieneltä, mutta hänen mukaan kontrastia voi tuoda rohkeasti esimerkiksi yhdellä värikkäällä kalusteella tai yhdistämällä puuta tai rottinkia vaaleaan sisustukseen.

6. Aseta kalusteet irti seinästä

Yksi tapa lisätä tilan tuntua on kalusteiden asettelu. Usein kalusteet sijoitetaan seinään kiinni, sillä kodin keskelle halutaan mahdollisimman paljon tilaa. Kalusteet, kuten sohva ja nojatuoli, kannattaa kuitenkin sijoittaa hieman irti seinästä. Tämä lisää tilan avaruuden tuntua, ja saa näin ollen kodin tuntumaan hieman suuremmalta.

 

Juli-blogi-04.07.2023-kuva4

 

Vinkkejä valon ja avaruuden maksimointiin:

 

7. Päästä luonnonvalo sisään

Useissa kompaktimmissa asunnoissa saattaa olla vain yksi ikkuna ja usein valon saanti on rajallista. Tämän takia on hyvä varmistaa, ettei valon tuloa tuki tavaroilla tai huonekaluilla. Mikäli haluaa laittaa ikkunan eteen verhot, kannattaa suosia esimerkiksi pitkiä katosta lattiaan laskeutuvia verhoja, jotka ovat vaalean sävyisiä.

8. Suunnittele valaistus

Myös valaistuksella voi vaikuttaa asunnon avaruuteen. Valaistuksessa kannattaa suosia tehokasta kattovalaisinta, minkä lisäksi kannattaa hankkia myös muita pienempiä valaisimia. Esimerkiksi jalkalamput tuovat valaistukseen uuden ulottuvuuden, ja samalla ne toimivat myös hyvinä sisustuselementteinä.

9. Värien käyttö

Yksiön värien käyttöä kannattaa myös miettiä huolella. Kirkkaat värit pomppaavat pienemmässä asunnossa helposti esiin ja usean eri värin käyttö sisustuksessa voi luoda sekavan vaikutelman. Tämän takia asunnon värimaailmassa kannattaa suosia vaaleita sävyjä. Koko asunnon ei kuitenkaan tarvitse olla sisustettu valkoisella – tästä voi jopa syntyä hieman sairaalamainen vaikutelma.

10. Käytä peiliä sisustuksessa

Peili saa asunnon tuntumaan avarammalta ja valoisammalta, joten sellainen kannattaa hankkia yksiöön. Tämän asian suhteen koko on merkittävässä osassa: Mitä isompi peili, sitä avarammalta asunto tuntuu. Peilejä voi myös olla useampia, eikä niillä tarvitse välttämättä olla tarkkaan harkittua käyttötarkoitusta.

 

Juli-blogi-04.07.2023-kuva4

 

Muista tehdä asunnostasi oman näköinen!

Tärkeimpänä vinkkinä haluamme nostaa esiin sen, että muista sisustaa kodistasi oman näköinen. Tuo asuntoon esimerkiksi viherkasveja, persoonallisia esineitä ja tauluja. Psst! Tiesithän, että Julilla saat kiinnittää tauluja seinille, kunhan jäljestä tulee siisti ja kiinnitys tehdään oikeilla kiinnitysvälineillä, kuten taulutarroilla. Tähän liittyen löydät ohjevideon Instagramin Reels -osiosta käyttäjältä @juliliving.fi.

 

Katso täältä ihanat Juli-kotimme!
Juli-blogi-04.07.2023-kuva2
 • Vuokra-asunnot
 • Miksi Juli
 • Ympäristö edellä
 • Me olemme Juli Living
 • Usein kysyttyä
 • Oma Juli
 • Ota yhteyttä
 • In English
 • Rekisteriseloste
 • Tietoja verkkokaupasta
 • Evästeet
 • Vuokra-asunnot Espoo
 • Vuokra-asunnot Helsinki
 • Vuokra-asunnot Tampere
 • Vuokra-asunnot Turku
 • Vuokra-asunnot Vantaa