Me olemme Juli Living
Piia Keto_1

Kuvittaja Piia Keto loihtii hukkalaatoista taidetta Turun Pukkilassa

18.07.2024

 

Kuvittaja Piia Keto sai erikoisen työpyynnön Juli Livingiltä jo talvella 2022. Pukkilan vanhan kaakelitehtaan alueelle Turkuun oli suunnitteilla uudiskohdekortteli, jonka porraskäytäviin toivottiin taidetta rakentamisen aikaisista hukkalaatoista. Millainen projekti on ollut tähän saakka, ja mistä Piia ammentaa inspiraatioita töihinsä? Lue blogi ja tutustu Piiaan sekä Pukkilan taideprojektiin tarkemmin!

Kuka on Piia Keto?

- Moi, terkut mökiltä Jaalasta! Asun nykyään Helsingissä, mutta huomaan löytäväni itseni yhä useammin täältä lapsuuteni maisemista Verlasta. Kun täytin 15 vuotta, osoitti mopon eturengas kohti suurta maailmaa ja sinne minäkin lähdin piipahtamaan.

Olen Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri. Helsinkiin muutin ajatuksella, että “Helsinkiin en muuta ikinä” mutta kappas vaan, 25 vuotta olen siellä nyt asunut. ”Home is where your heart is” on mottoni - olen aina ollut tosi tyytyväinen siihen missä milloinkin olen. Koti voi olla viikonlopun mittainen Airbnb-asunto Lontoossa tai vaikka kahden kuukauden mittainen taiteilijaresidenssi Meksikossa. Tykkään hypätä mukaan paikalliseen touhuun ja tutustua ihmisiin, ja laajentaa omaa ajatusmaailmaa.

 

Piia Keto_3

 

”Home is where your heart is - koti voi olla viikonlopun mittainen Airbnb-asunto Lontoossa tai vaikka kahden kuukauden mittainen taiteilijaresidenssi Meksikossa.”

 

- Aiemmin reissasin tosi paljon ulkomailla. Suunnittelijan työt ovat mahdollistaneet liikkumisen mitä moninaisempiin paikkoihin. Viime vuodet olen keskittynyt tuntemaan Suomea paremmin, ja varsinkin Lappi kutsuu minua kuin seireeni. Olen kuvittajana päässyt työskentelemään todella erilaisten yritysten kanssa. Kädenjälkeni saattaa olla tuttu esimerkiksi Arabian astioista tai elintarvikepakkauksista kaupan hyllyillä. Lähinnä työskentelen suomalaisten ja japanilaisten kanssa, mutta välillä teen hommia myös muihin maihin.

 

Piia Keto_6
Piia Keto_8

Mikä inspiroi tyyliäsi, mistä saat ideoita töihisi?

- Verlan ruukkikylän historia, puutarha, käsityöläisyys ja lapsena opitut tarinat elävät minussa vahvasti ja huomaan piirtäväni tätä ympäristöä paljon myös omissa töissäni. Matkustelu, kohtaamiset ja ihan arkisetkin jutut saattavat muuntua ideaksi kuvituksiin.

Miten suunnittelit Pukkilan Juli-kohteiden teokset?

- Halusin päästä mukaan työmaakierroksille jo varhaisessa vaiheessa hahmottaakseni tilat ja tunnelmat. On ollut aivan mahtavaa seurata, miten talot nousevat, ja mitä kaikkea työvaiheisiin sisältyy. Rakennuspiirustuksia en ole matkan varrella oppinut lukemaan edes tyydyttävästi, joten paikan päälle pääseminen on ollut ehdottoman tärkeää.

 

Pukkila_Piia Keto

Kerro meille lisää Pukkilan projektista, mahtuiko matkaan yllätyksiä?

- Juli Livingin tuotepäällikkö Janine otti minuun yhteyttä jo talvella 2022, ja ehdotti rakennustyömaan hukkalaatoista tehtävää taidetta talojen aulatiloihin kaikkien iloksi. Olin tästä yhteydenotosta todella innoissani, koska tässä projektissa yhdistyy minulle tärkeitä arvoja kuten kierrättäminen, taide, ilo, ihmiset ja pysyvyys.

”Tässä projektissa yhdistyy minulle tärkeitä arvoja kuten kierrättäminen, taide, ilo, ihmiset ja pysyvyys.”

 

- Lähdin liikkeelle laatoittajien keräämistä hukkalaatoista, joita työstin Juli Pukkilan Harmonyn pyöräkellarissa. Siellä sommittelin laattoja ja leikkasin juuri sopivaan kokoon ja muotoon. Laatat on valkoisia ja äkkiseltään ne näyttää samanlaisilta, mutta niitä on kahta erilaista. Yhdistelin näitä, jotta löytyi sopivia pintoja, joita lähteä kuvioimaan.

Kuviointi on tapahtunut enimmäkseen Turussa Blu Marina Palace Hotellihuoneen lattialla. Selkä on ollut kovilla!

Käyttämässäni tekniikassa siirtokuvakuviot sommitellaan laatoille ja lopuksi ne vielä kiinnitetään keramiikkauunissa polttamalla. Keramiikkauuni on tavallista kotiuunia kuumempi: se polttaa kuviot ja lasitteen keramiikan pintaan jopa 1300 asteen kuumuudessa. Polttovaiheessa on hajonnut laattoja ja jos en olisi pitänyt tarkkaa kirjaa väreistä, niin olisi saattanut käydä niinkin, että korvaavan laatan väritystä olisi jouduttu etsimään kissojen ja koirien kanssa. Siirtokuvien värit muuttuvat uunissa nimittäin aika lailla.

 

Piia Keto_7

Onko Pukkilan teosten taustalla ollut joku ajatus tai teema, jota halusit esittää tai välittää?

Kaikkien teosten lähtökohtana on ollut talon nimi ja tila johon teokset on tulossa. Teosten muoto ja koko on sama, mutta kuviot ja ripustus vaihtelee aulatilasta riippuen. Olen halunnut luoda tiloihin kauneutta ja tuoda kuvan voimaa, jotta joka kerta aulaan tullessa ihminen kokisi tunteen kodista.

”Olen halunnut luoda tiloihin kauneutta ja tuoda kuvan voimaa, jotta joka kerta aulaan tullessa ihminen kokisi tunteen kodista.”

 

Piia Keto_9

Miten ihmiset voisivat helposti lisätä värejä ja taidetta koteihinsa ja elämäänsä?

Itse etsin kirpputoreilta omaa silmää miellyttäviä esineitä, bongaan nuorten taiteilijoiden teoksia Instagramista ja käyn koulujen lopputyönäyttelyissä tekemässä löytöjä. Jokaisella on oma makunsa, ja sanoisin, että seuraa vain rohkeasti omaa tyyliäsi.

Itse olen huomannut, että räväkämmät väriyhdistelmät vaatteissa tuo hymyjä myös vastaantulijoiden kasvoille. Värikkäät vaatteet naulakossa voivat olla myös osa sisustusta!

Piia Keto, mitä seuraavaksi?

Juli Pukkilan Harmonyn ja Naturan aulatiloihin teokset ripustettiin keväällä 2024. Seuraavaksi ripustetaan viileänsävyiset teokset Railon aulaan, syksymmällä myös Kaarna ja Elegance saavat omat teoksensa. Kaarnan ja Elegancen asunnot valmistuvat loppuvuodesta ja vuodenvaihteessa, sitten koko Juli Pukkilan kortteli on muuttovalmis ja taideteokset kaikkien asukkaiden sekä kävijöiden nähtävillä – joka päivä.

Taiteilijan arki on eläväistä, eikä syksyn suunnitelmat ole vielä selvillä. Meillä on oma koti Helsingissä myynnissä ja saatamme muuttaa Lappiinkin, jos hyvin käy! Ohjaamani Mukipaja jatkaa tuttuun tyyliin taas syksystä eteenpäin.

 

Piia Keto_10

Nopeat: lempi -- ruoka: kookoskeitto tofulla juoma: kirpeä mocktail ystävien seurassa tuoksu: tuulessa kuivattu pyykki musiikki: Lyyti livekeikalla väri: punajuuri vuodenaika: tykkään kaikista, mutta talvi on lumilautailijalle parasta aikaa

Tutustu Piia Kedon töihin ja Mukipajoihin täällä!

 

Pukkila_Piia Keto

 

Haluaisitko katsella Piia Kedon taidetta päivittäin? Katso Pukkilan vapaat Juli-asunnot täältä!
Piia Keto_2
  • Vuokra-asunnot
  • Miksi Juli
  • Ympäristö edellä
  • Me olemme Juli Living
  • Usein kysyttyä
  • Oma Juli
  • Ota yhteyttä
  • In English
  • Juliliving.dk
  • Rekisteriseloste
  • Tietoja verkkokaupasta
  • Evästeet
  • Vuokra-asunnot Espoo
  • Vuokra-asunnot Helsinki
  • Vuokra-asunnot Tampere
  • Vuokra-asunnot Turku
  • Vuokra-asunnot Vantaa