Me olemme Juli Living
Kuinka varautua kiertäviin sähkökatkoihin?

Kuinka varautua kiertäviin sähkökatkoihin?

7.12.2022

 

Sähkön säästäminen ja käytön ajoittaminen on todella tärkeää sähköpulan välttämiseksi. Sähköpulatilanteessa käynnistettävät kiertävät sähkökatkot ovat viimeisiä käyttöön otettavia keinoja, joilla vältetään pidempikestoinen, jopa koko Suomen laajuinen häiriö. Mahdollisesta sähköpulasta ja sen todennäköisyyden merkittävästä kasvamisesta pyritään viestimään mahdollisimman hyvin ennakkoon – aina ennakkoon viestiminen ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan äkillisissä tilanteissa viesti voi tulla sähkökatkojen alkamisesta. (Fingrid 2022.)

Kuka ilmoittaa sähkökatkoista?

Kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa paikallisille sähköverkkoyhtiöille tiedon, jolloin paikallinen sähköverkkoyhtiö toteuttaa tämän jälkeen sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä sähkökatkoina. Varmistathan siis, että alueesi sähköverkkoyhtiöllä on tallennettuna sinun ajantasaiset yhteystietosi.

Kauan mahdolliset sähkökatkot kestävät?

Ennalta suunnitellut sähkökatkot kestävät noin puolesta tunnista kahteen tuntiin, ja sähköverkkoyhtiöt tiedottavat niistä etukäteen.

Yleinen varautuminen sähkökatkoihin on suotavaa - huomioi ainakin seuraavat ohjeet:

 1. Muista katkaista virta sähkölaitteista - liedestä, silitysraudasta, mikroaaltouunista, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Tämä on tärkeää, sillä kodin pienet sähkölaitteet voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua, mutta ketään ei ole kotona. Kiiretilanteessa voit kääntää huoneiston pääkytkimen kiinni sähkökaapista. Laita pois päältä myös mahdolliset erilliset sähköpatterit.

 2. Hanki pattereilla toimiva radio ja otsalamppu sekä varaparistoja. Radion välityksellä voidaan tiedottaa sähkökatkosta ja otsalamppu on paloturvallisempi valonlähde kuin kynttilä.

 3. Huolehdi, että sinulla on kaapissa mieleistäsi ruokaa ja vettä, mitä voit syödä ilman lämmitystä. Esimerkiksi erilaiset säilykkeet, kuivatut leivät ja pähkinät ovat hyviä vaihtoehtoja. Älä unohda varata tarpeeksi ruokaa koko perheelle ja lemmikeille. Kiertävät sähkökatkot ovat kuitenkin suhteellisen lyhyitä, joten huomioi kotivarasi sen mukaisesti.

 4. Hanki puhelimellesi varavirtalähde ja huolehdi, että se on täyteen ladattu. Käytä varavirtaa, kun puhelimestasi loppuu virta.

 5. Juli-kotien lämpötilan kiertävien sähkökatkojen aikana ei arvioida laskevan radikaalisti, mutta varaa itsellesi ja muulle perheelle lämmintä päällepantavaa ja pehmeät villasukat.

 6. Veden käyttämistä sähkökatkon aikana suositellaan välttämään, vaikka vettä hanasta tulisikin. Erityisesti suihkussa käymistä ja muuta paljon vettä kuluttavaa toimintaa on vältettävä. Huomioithan, että veden tulo ei välttämättä ala heti sähköjen palauduttua. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä hetkinen.

 7. Sähkökatkotilanteessa hissit pysähtyvät, joten pyydämme sinua käyttämään portaita kiertävien sähkökatkojen ennakkoon ilmoitettuina aikoina.

 8. Mikäli liikkuminen sinulle on haastavaa, vältäthän liikkumista pimeissä rappukäytävissä ja portaikoissa vaaratilanteiden välttämiseksi. Tarvittaessa voit pyytää apua esimerkiksi naapureilta.

 9. Juli-kotien uudet sähkölaitteet eristävät hyvin kylmää, joten suurta kiirettä ruokien siirtämiselle säilöön, esimerkiksi parvekkeelle, ei ole.

 10. Lisätietoja esimerkiksi hissiin jäämisestä sähkökatkon aikana (s. 33) tai matkapuhelin verkkojen toimivuudesta (s. 34-37) voit lukea valtioneuvoston kokoamasta ohjeistuksesta: Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin.

 

Alla hyödyllisiä linkkejä ja muistilistoja, joihin suosittelemme tutustumaan:

Astetta Alemmas - Jotta energiaa riittää meille kaikille

Elenia: Varautuminen sähköpulaan

Energiavirasto: Tietoa kotitalouksille

Motiva: Energiansäästö on varautumista

Työ- ja elinkeinoministeriö: Tietoa sähköpulasta

 

Muutaman yksilöidyn ohjeen Juli-asukkaalle löydät Oma Julista!
Youngsters playing
 • Vuokra-asunnot
 • Miksi Juli
 • Ympäristö edellä
 • Me olemme Juli Living
 • Usein kysyttyä
 • Oma Juli
 • Ota yhteyttä
 • In English
 • Rekisteriseloste
 • Tietoja verkkokaupasta
 • Evästeet
 • Vuokra-asunnot Espoo
 • Vuokra-asunnot Helsinki
 • Vuokra-asunnot Tampere
 • Vuokra-asunnot Turku
 • Vuokra-asunnot Vantaa