Me olemme Juli Living
Juli X Fortum blogikuva asukkaat

Juli X Fortum: Lämmön kiehtova kiertokulku

31.1.2024

Koska asuminen on yksittäisen pallontallaajan suurin ympäristöä kuormittava tekijä, olemme Juli Livingillä tehneet kovasti töitä ekologisemman asumisen ja pienemmän hiilijalanjäljen puolesta. Tiivis yhteistyömme Fortum Kaukolämmön kanssa on tuottanut tulosta: esimerkiksi vuoden 2023 aikana saimme yhdessä leikattua asumisen hiilipäästökuormaa 304 464 kg. Se meinaa sitä, että tuo päästömäärä syntyisi esimerkiksi noin kahden miljoonan ajokilometrin automatkasta* (eli lähes 50 kertaa maapallon ympäri!), tai 70 edestakaisesta lentomatkasta Helsingistä Melbourneen**, ja painaisi esimerkiksi 10 000 sopusuhtaisen labradorinnoutajan verran. Melkoisia lukuja, vai mitä?

Ekotekoja suihkun säestämänä

Fortumin kaukolämpö on yhä suuremmissa määrin kiertolämpöä, joka on puhtaasti tuotettua lämpöenergiaa, ja se kulkee kaukolämpöverkoston kautta koteihin. Lämpöä kerätään suoraan ulkoilmasta, puhdistetusta jätevedestä ja datakeskuksista. Melko vaikuttavaa on, että esimerkiksi nyt pääkaupunkiseudulle rakentuvasta Microsoftin datakeskuksesta talteen otetusta lämmöstä saadaan koko vuodeksi lämmöt noin 100 000 loppukäyttäjälle. Se, että sinä pötköttelet kotisohvalla viltin alla hihittämässä ja päästelemässä söpöysääniä eläinvideoille, tuottaa lämpöä – paitsi sydämeesi, myös kaukolämpöverkkoon! Silloin, kun vietät lempibiisisi ajan suihkussa, ja vesi valuu laulusi säestämänä lattiakaivoon, siitäkin kerätään lämpöä talteen. Lisäksi vesi saa tuplapuhdistuksen, sillä lämmön talteenoton yhteydessä vesi menee uudestaan suodattimien läpi – ja jälleen puhtaampi vesi päätyy entistä viileämpänä mereen.

Kaikenlaiset kotitouhut tuottavat lämpöä.
Kaikenlaiset kotitouhut tuottavat lämpöä.

Hukkalämmöstä hyötylämpöön

Fortum on tehnyt viime vuosien aikana merkittäviä satsauksia puhtaaseen lämpöenergian tuotantoon. Kaukolämpö on kovaa vauhtia muuttumassanut männävuosien hiilen poltosta puhtaasti tuotettuun hyötylämmön keräämiseen ja varastointiin. Vuosikymmenien aikana muodostunut ja kasvanut verkosto sekä rautainen ammattitaito takaa tasaisen lämmönjakelun jokaiseen kotiin. Viimeinenkin Fortumin hiilikattila sammuu vuoden 2025 aikana. On huimaa, miten paljon lämpöä voidaan kerätä ihan vain ilmasta, vedestä ja teollisuuden sivuvirroista muodostuneesta lämmöstä.

Tutustu aiheeseen tarkemmin Fortumin sivuilla.

Kuva: Fortum, Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitos Espoossa
Kuva: Fortum, Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitos Espoossa

Juli Living tarjoaa ympäristöystävällisimmät kodit

Tämä Fortum-yhteistyö on erinomainen esimerkki niistä valinnoista, joita olemme tehneet paremman asumisen puolesta. Juli-kodissa asuessasi voit olla huoleti sen suhteen, että asumisesi ympäristökuormaa on puolestasi kevennetty tuntuvasti. Kun talo ja kotisi lämpöenergia on tarkkaan valittua vihreää energiaa, olet osana ratkaisemassa asumisen ympäristökysymyksiä. Myös talojen ilmanvaihto ja yhteisten tilojen sähköt hoituvat päästöttömän vihreän sähkön avulla. Se on investointi, jonka haluamme tehdä yhteisen maapallomme ja ympäristömme hyväksi. Nauti Juli-kodistasi, makoile vielä se hetki sohvanmutkassa, Googlettele kaikessa rauhassa ja jaa kaverillesi ne parhaat GIFfit – tämä kaikki tuottaa lämpöä ja iloa niin sinulle kuin muillekin ympärilläsi.

Tiesitkö, että myös söpöjen koira- ja kissavideoiden selailu kerryttää hyötylämpöä?
Tiesitkö, että myös söpöjen koira- ja kissavideoiden selailu kerryttää hyötylämpöä?

 

*) Esimerkkilaskelma dieselautolla, jonka päästöt ovat 156g/km **) Esimerkkilaskelma Lentolaskuri.fi:n laskurilla, yksi matkustaja Helsingistä Melbourneen ja takaisin

Tutustu Julin ympäristöystävällisiin koteihin!
Tiesitkö, että myös söpöjen koira- ja kissavideoiden selailu kerryttää hyötylämpöä?
 • Vuokra-asunnot
 • Miksi Juli
 • Ympäristö edellä
 • Me olemme Juli Living
 • Usein kysyttyä
 • Oma Juli
 • Ota yhteyttä
 • In English
 • Rekisteriseloste
 • Tietoja verkkokaupasta
 • Evästeet
 • Vuokra-asunnot Espoo
 • Vuokra-asunnot Helsinki
 • Vuokra-asunnot Tampere
 • Vuokra-asunnot Turku
 • Vuokra-asunnot Vantaa