Me olemme Juli Living
Juli blogi kuva 1

Juli Tips: Vinkit kodin ylläpitoon ja siivoukseen

10.8.2023

 

Jos seuraat meitä Instagramissa, olet todennäköisesti törmännyt Juli Tips -konseptiin, jonka tarkoituksena on jakaa asumiseen ja elämiseen liittyviä vinkkejä. Olemme jakaneet vinkkejä jo pidemmän aikaa, minkä takia osa niistä on saattanut jo unohtua. Tästä inspiroituneena päätimme koostaa aiemmin jaettuja vinkkejä blogipostaukseen, josta ne löytyvät näppärästi ja niihin on helppo palata. Ensimmäisessä Juli Tips -blogissa keskitymme siivoukseen ja kodin ylläpitoon liittyviin vinkkeihin.  

 

Vinkkejä ikkunanpesuun 

Ikkunoiden peseminen on kotityö, joka tulee usein vastaan keväisin. Sen aloittaminen voi tuntua hankalalta ja aikaa vievältä, mutta säännöllinen puhdistus auttaa pitämään ikkunat kirkkaina ja näkymät esteettöminä. Nappaa talteen vinkkimme, joilla ikkunanpesu sujuu mahdollisimman vaivattomasti:   

 1. Pese ikkunat silloin, kun aurinko ei paista suoraan ikkunaan. Aurinkoisella säällä pesuvesi nimittäin kuivuu nopeasti ja jättää jälkeensä ikävän näköisiä tahroja. 

 2. Aloita ikkunanpesu ikkunan karmeista, jotta niiden lika ei sotke ikkunoita pestessäsi niitä. Pyyhi pölyt ja puhdista karmit kostealla rätillä.  

 3. Hyödynnä ikkunanpesussa vanhat tekstiilit. Esimerkiksi kulahtaneet lakanat ajavat asiansa ikkunoiden pesussa.  

 4. Muista suojata ikkunoiden ympäristö, jotta ikkunanpesusta ei kehkeydy suursiivousta. Levitä lattialle pyyhe, jotta ikkunoiden likainen pesuvesi ei sotke lattioita. Pyyhkeestä on apua etenkin sisäänpäin aukeavia ikkunoita pestessä. 

 5. Käytä ikkunanpesussa lämmintä vettä. Pesuaineeksi riittää pieni määrä käsitiskiainetta, liiallinen saippua jättää ikkunoihin ikäviä jälkiä. Pesuveteen voi laittaa myös tilkan etikkaa, se kirkastaa laseja ja ehkäisee raitojen syntymistä. 

 

Vaatekaapin siivous

Muistatko, milloin olet viimeksi käynyt vaatekaappisi perusteellisesti läpi? Kesän vaihtuessa syksyyn olisi oivallinen tilaisuus siivota vaatekaappi. Muistathan huomioida seuraavat asiat:  

 1. Aloita tyhjentämällä vaatekaappisi, jotta näet sisällön kokonaan. Imuroi ja pese pinnat. 

 2. Mieti, mitkä vaatteet kuuluvat vaatekaappiisi – onko mukana vaatteita, jotka eivät enää kuulu tyyliisi eivätkä eksy päällesi? 

 3. Varastoi syrjään edellisen kauden vaatteet. Pese ja huolla tarpeen vaatiessa. Siirrä lopuksi omaan paikkaansa odottamaan seuraavaa sopivaa vuodenaikaa. 

 4. Muista myös ottaa esille varastoistasi seuraavalla kaudella käyttöön tulevat vaatteet – monesti tämä tuntuu kuin kaapissa olisi liuta uusia vaatteita.

 

Turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen 

Uuden tavaran hankkiminen on usein helppoa ja mielekästä, mutta jo hetkessä tavaraa saattaa kerääntyä liikaa. Nyt kun vaatekaappikin on siivottu ja vaatteita karsittu, tarvitaan paikka, jonne viedä vanhat tavarat. Alla jaettuna vinkkimme siihen, miten voit hankkiutua tavaroistasi eroon: 

 1. Myy tavarat netissä (Esimerkiksi Tori.fi ja Huuto.net

 2. Lataa mobiilisovellus ja myy siellä (Zadaa, Tise, Emmy

 3. Hyödynnä paikalliset Facebook -kirppikset (Myy, kierrätä, lahjoita) 

 4. Lahjoita ilmaiseksi (Hope, SPR, kierrätyskeskukset ja ensi- ja turvakodit vastaanottavat lahjoituksia) 

Psst! Myymällä, kierrättämällä ja lahjoittamalla tavarat annat niille uuden elämän ja samalla ympäristö kiittää. Julin kaikkea toimintaa ohjaa ympäristöystävällisyys, ja voit lukea lisää periaatteistamme täältä.

Koirakodin siivoaminen 

 Monessa Juli-kodissa asuu karvaisia kavereita. Vaikka lemmikit ovatkin vastustamattomia, niistä lähtevät karvat aiheuttavat paljon sotkua ja päänvaivaa. Nappaa vinkkimme koirakodin siivoukseen ja tee arjestasi näppärämpää:  

 1. Teippiharja: helpoin ja nopein tapa siistiä vaatteet karvoista. Pidä teippiharja eteisessä, jotta siistiytyminen ennen lähtöä on vaivatonta. 

 2. Kumilasta: irrottaa karvat matoista, joihin imurikaan ei tehoa. Vedä lastalla karvat matosta yhteen kasaan ja imuroi lopuksi kasa kerralla pois. 

 3. Kumihanska: hieman kostutettu kumihanska on tehokas karvanpoistaja. Vedä kumihanska käteesi, pyyhi karvat ja huuhtele lopuksi karvat pois hanskasta. 

 

Vinkit ekologisempaan siivoamiseen 

Nyt kun muutamia käytännön siivousvinkkejä on jaettu, on hyvä hetki pohtia siivoamisen ympäristöystävällisyyttä. Ohessa pari vinkkiä siihen, miten siivouksesta saadaan mahdollisimman ekologista:  

 1. Käytä liinoja tai rättejä talouspaperin sijasta. Hyödynnä siivouksessa myös vanhat lakanat ja tyynyliinat! 

 2. Vaihda pesuaineet luonnollisiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi etikka, vesi ja sitruuna muodostavat yhdessä mainion pesuaineen 

 3. Hyödynnä tyhjät pesuainepullot täyttämällä ne itsetehdyllä pesuaineella 

 4. Hanki kertakäyttöhansikkaiden sijasta kestävät siivoushanskat, mikäli käytät hanskoja siivotessa 

 5. Uutta imuria ostaessa valitse pölypussiton vaihtoehto  

 

Ei kun siivoamaan! 

Oikea aika siivoamisen aloittamiseen on än yy tee…NYT! Jos kaipaat lisää asumiseen ja elämiseen liittyviä vinkkejä, tsekkaa Julin Instagramin (juliliving.fi) kohokohta nimeltä Juli Tips. Ja miten ihanaa elämä siistissä kodissa voikaan olla…  

Tutustu siisteihin Juli-koteihimme!
Juli blogi kuva 2
 • Vuokrattavat asunnot
 • Miksi Juli
 • Ympäristö edellä
 • Me olemme Juli Living
 • Usein kysyttyä
 • Oma Juli
 • Ota yhteyttä
 • In English
 • Rekisteriseloste
 • Tietoja verkkokaupasta
 • Evästeet
 • Vuokra-asunnot Espoo
 • Vuokra-asunnot Helsinki
 • Vuokra-asunnot Tampere
 • Vuokra-asunnot Turku
 • Vuokra-asunnot Vantaa